I. C. Manzanares River

  • Madrid 2011
  • Ed. Dotacional
© Estudio Álvarez-Sala

The Interpretation Centre of Nature and History of the Manzanares River has been designed from an organic point of view, arguing its development in the meanders and deltas that arise in the river. Thus, the building blends with the design of the Arganzuela Park. The gently sloping roof is limited in its perimeter by large blocks of granite rising out of the park forming a canopy of 150cm on the facade of the building.

Center Access is via a painted-steel hallway with wax treatment. The limpid exhibition space with large spans, allows multiple actions. The interior is covered with a ceiling of winding patterns that hide all the facilities, and in turn respond in a versatile way to all the different exposed elements.

This center’s design has been developed based on sustainable issues, leveraging its half buried position, betting on decreasing energy consumption with natural resources such as natural ventilation, improved insulation due to a green cover and a large marquee, acting as a sunscreen. The inteligent use of rainwater and solar energy helps to increase the efficiency of the Center, with the consequent energy savings.

TECHNICAL DETAIL

Assignment Date: 2005

Completion Date: 2011

Architecture: Enrique Álvarez-Sala Walther, Carlos Rubio Carvajal, MRIO, Rubio & Álvarez-Sala.

Developer: Madrid Town Hall.

Structure Engineer: Etesa.

MEP: Integra

Constructor: CEINSA-OGENSA.

Photographer: Javier Callejas, Javier Rubio Donzé.