Indra Headquarters

  • Alcobendas 2002
  • Oficinas
© Estudio Álvarez-Sala

“Premios Colegio de Arquitectos de Madrid 2001”. Mención Especial. Edificio de Oficinas INDRA, Arroyo de la Vega, Alcobendas, Madrid.“Colegio de Arquitectos de Madrid 2001 Award”. Special Mention.  INDRA Headquarters, Alcobendas, Madrid.

The project’s will is to obtain the maximum profit of the singular localization of the future building. The plot is placed beside an extense and green area, in the limit of the residential zona of “La Moraleja” and “El Soto”. This situation encourages to avoid compact solutions.

The best choice is to break down the built volume in order to accomodate it to the site character. this is conceived as the most respectful solution to the residential scale of the close environment.

The plan, therefore, is fragmented and opened to the outside as a consequence of moving the necessary lighting courtyards to the perimeter.

The building composition is based on a balanced axiality concept that abandones simmetry and denies any static order to assess mobility and flexibility.

An intense relationship between inside and outside is also pursued so architecture interact with nature, light and views.

Inside, the composition axe is the result of the overlapping of covered interior streets. This longitudinal space goes through the whole building and is the linchpin of the prohect. So, circulations play a main role in the building.

Working areas are linked to this axe and they are disposed at both sides, allowing to introduce wide courtyards between them.

TECHNICAL DETAILS

Assignment Date: 1999

Completion Date: 2002

Architecture: Enrique Álvarez-Sala Walther, Carlos Rubio Carvajal, Rubio & Álvarez- Sala

Developer: Indra

Technical Architect: Juan Luis De Miguel Fuente, Pedro Navarrete Parrondo, Pedro Valiente Bravo, Vicente Arenas Benitez

Structure Engineer: Etesa

MEP: Goymar

Façade: Estrumaher

Constuctor: SACYR

Photographer: Lluis Casals, Rafael Vargas