General Fanjul Offices

  • Madrid 2004
  • Oficinas
© Estudio Álvarez-Sala

A compact image is pursued due to the characteristics of the plot, its location and form. The building features an abstract character reached by an isolated and small size edification. To strengthen this character, the building is composed with two pieces. The upper one is a cube with four equals sides and the lower one pretends to be a platform on which the upper piece seems to float. Both elements are slightly separated  to emphasize de character of different pieces and to solve the required ventilations of the lower part.

The four elevations of the cube are solved with the same compositional mechanism: big holes displaced from each other. There are three holes in every façade, enough to light and ventilate the inner space. Each hole, two floors high, is divided with a light canopy that continues the intermediate floor structure. The easy game of full and empty planes and the ground floor plinth foster an abstract volume full of expresiveness that allows a rational and efficient plant’s organisation.

TECHNICAL DETAILS

Assignment Date: 2001

Completion Date: 2004

Architecture: Enrique Álvarez-Sala Walther, Carlos Rubio Carvajal, Francisco de Monteverde Benítez de Lugo, Rubio & Álvarez-Sala.

Developer: Estudio Gestor y Promotor de Construcciones S.A.

Technical Architect: Juan Juarez Fernández, Pedro Valiente Bravo, Vicente Arenas Benitez.

Structure Engineer: Etesa.

MEP: 3I Ingeniería.

Façade: Cerámica Malpesa, Estrumaher.

Constructor: Grupo Dico S.A.

Photographer: Ronald Halbe.