León’s Parador Hotel

  • León 2015
  • Competition
© Estudio Álvarez-Sala

A new piece with rooms is added to the historical monument, in modern and functional language with its own personality but without competions. Both buildings are independents but linked psychologically and functionally. In the old building, a second cloister is recovered to respond to the memory and to add spaces worthy of meeting in all the plants. A singular structure is design to achieve amazing spatial effects.
A new dignity for the ground floor is pursued, providing it with views and exit to the terrace over the river, thus improving the profitability of its future use. New circulations are also proposed to clarify the flows and to adapt them to current regulations. In short, this rehabilitation seeks to give back to San Marcos the category it has in the collective memory.
Nowadays, a hotel building requires meeting spaces for all kind of events. Large flexible rooms for multiple scenarios. It also requires leisure spaces for residents and visitors. The versatility of the living spaces creates different environments according to needs.
The two buildings that make up the parador can be recognized as independent, leaving the main role to history, but without denying the current age. The new cloister and the extension share the same language to give unity to the project.

Natural light will penetrate the building again and the new rooms will gain views over the river. The extension will hold the multifunctional rooms but the entrance is allowed by the main cloister to mantain its prestige. Access by the square in front of the building, admire its façade and enjoy its cloister is a sure success. Urbanization is as important as architecture. The preservation of existing trees and gardens complete the image as an urban whole.

Some pieces of furniture are restored and revitalized, traditional and noble materials in new architecture, as well as modern and old works of art will conserve the Paradores‘ style. A contemporay building and, at the same time, a witness of the city’s history.

Year: 2015

Architecture: Estudio Álvarez-Sala, Manuel Manzano-Monís, AybarMateos

Developer: Paradores de Turismo

Visuals: Estudio Álvarez-Sala, AybarMateos