Housing in Colmenar Viejo

  • Colmenar Viejo 2013
  • Vivienda
© Estudio Álvarez-Sala

This plot belongs to a new urban development in Colmenar Viejo, little town on the north of Madrid. Despite the wonderful views from the plot to the mountain range, the urban planning forces to reach high densities that avoid to take advantage of the potential landscape. Single family houses is the only typology allowed.

The proposal organizes the houses by couples to reduce its visual impact. The front gardens acquire community character so a mixed typology appears to minimize the requirements of high density.

East-west orientation was essential to arrange the volumes in order to get the best natural lighting inside the houses. Every house faces two directions and pretends versatility of distribution.

To fight against uniformity the project uses the pitched roof playing with different orientations. This solution evokes to the skyline of the mountains.

TECHNICAL DETAILS

Completion Date: 2013

Architecture: Enrique Álvarez-Sala Walther, Carlos Rubio Carvajal, Rubio & Álvarez- Sala

Developer: Villas de Colmenar

Technical Architect: Vicente Arenas Benítez, Pedro Valiente Bravo

Structure Engineer: ETESA

MEP: Valladares Ingeniería

Photographer: LIVEN Photography